2013. február 5., kedd

31 nap paleo után…ÖsszefoglalóAz elkövetkezendő pár sorban szeretném összefoglalni eddigi paleo pályafutásomat, paleo mintaétrendemet, paleo diétámat, hogy honnan indultam, miért kezdtem el, milyen céljaim voltak, illetve hogy milyen út vezetett idáig.

Kezdetek

2012 nyarán született meg a döntés, hogy másképp éljek. Táplálkozásbeli problémáimra egy orvosi vizsgálat világított rá. Az eredmények mind azt tükrözték, hogyha nem változtatok az életmódomon, akkor előbb vagy utóbb számos betegséggel kell szembenéznem. Elhatároztam, hogy változtatok az életemen, és a paleolit szemlélet segítségével megpróbálok egészségesebben, a paleo diéta szerint táplálkozni.

Így visszatekintve 4 hónap átmeneti időszakon mentem keresztül. Ekkor még csak részben sikerült átállnom a paleolit létre. Javarészt a „paleo kódex” szerint táplálkoztam, viszont számos alkalommal kísértésbe estem és vissza-visszanyúltam a megszokott ételekhez is. Már így is számos pozitív változást tapasztaltam.

Célkitűzés

Mit szeretnék elérni? Egyszerűen csak egészségesebben szeretnék táplálkozni, semmi több.Paleo kihívás

2012 decemberében jött az elhatározás, hogy javítok az arányon és végleg elhagyom a „bűnös” ételeket, csakis tisztán a paleolit szemlélet szerint fogok étkezni. Nagy elánnal vágtam bele a feladatba. A kihívás időtartamának 30 napot szabtam.

A legnagyobb feladatnak a péksütemények és a cukros finomságok mellőzése ígérkezett, ugyanis korábban napi szinten habzsoltam ezeket, és eléggé hozzászokott a szervezetem. Szkeptikusan álltam a dologhoz hogy valóban kibírom-e ezt a hosszú időszakot mindezek nélkül.

Lássuk akkor, hogyan is zajlott a kihívás!Nem szeretnék minden egyes napot ismét megemlíteni, most az elmúlt 31 nap esszenciáját fogom összeszedni.

Nézzük a felmerülő nehézségeket:

Elsőként a kenyér helyettesítését kellett megoldanom. Erre több variációt is készítettünk. Nem mondom, hogy eleinte nem idegenkedtem ezektől, viszont mára már teljesen a mindennapjaim részévé váltak, főleg a magvas lepény.

Ami még nehézséget okozott, a különféle hagyományos köretek helyettesítése, mint krumpli, rizs és tészta. Általában ezt zöldségekkel oldottam meg, amik még finomabbak is voltak. Ez is átugrandó akadálynak bizonyult, de viszonylag könnyen vettem. Soha életemben nem ettem még ennyi zöldséget és gyümölcsöt, mint az elmúlt időszakban.

Harmadik lényeges tényezőnek az édesség kérdés bizonyult. Ember nem gondolná, hogy ennyire tud hiányozni egy-egy tejcsokoládé, vagy cukorka a mindennapokból. Még ha nem is fogyasztunk nap, mint nap belőlük, mégis lépten-nyomon beléjük botlunk és nassolgatunk. Szerencsére rengeteg finomságot készítettünk ez idő alatt, így volt mivel helyettesíteni az édességeket.

Korábban nem fogyasztottam étcsokoládét, viszont azt kell, hogy mondjam, nagyon meggyőzött. Mind egészség szempontból, mind pedig ízvilág tekintetében. Főleg a gyümölcsös variációk ;)

Negatív tapasztalatok:

Visszaolvasva, a 31 napból 5 nap volt, ami kritikusnak számított a maga módján. Azért ez elég sok. Valamelyest el is keseredtem, mikor tudatosult bennem, hogy mennyi függőségem van/volt. Ezek a napok mellett nem szeretnék említés nélkül elmenni, mivel aki szintén változtatni szeretne az életén, szembesülni fog ezen akadályokkal.

Elsőként a kenyérfüggőség jelentkezett, csupán 5 nap után, amikor is majd "meghaltam" a vágytól, hogy teletömjem magam fehér kenyérrel vagy vizes zsemlével. A második nap szerencsére tovább váratott magára. Ekkor a cukoréhség kerekedett felül. Annak ellenére, hogy számos édes nassolnivalót fogyasztottam, mégis utolért… A harmadik nap volt talán a legkritikusabb, amikor is mindent egy lapra tettem fel, ugyanis nem volt más étel itthon, csakis amit épp készítettem, de béndzsa módon bors helyett fahéjjal sikerült ízesítenem a sült májat, no comment… A negyedik és az ötödik nap majdhogynem egyforma kísértést hordozott magában. Mindkét alkalommal rám tört az éhség, ámde épp nem otthon tartózkodtam, hanem egyszer bevásárlóközpontban, egyszer meg egy focikupán.

Jó tanács: mindig legyen otthon más falnivaló is, mert nagyon-nagyon lehet szenvedni ilyen esetekben, valamint fontos, hogy mindig vigyünk magunkkal néhány paleo nyalánkságot!

Pozitív élmények:

Míg a negatív tapasztalatok főként az elmúlt év függőségei miatt kísértettek, a pozitív történések elsöprő erővel hatottak mindennapjaimra. Immáron 4-5 hónap tapasztalata alapján nyilatkozhatok a paleo életmód jótékony hatásairól.

Fittebbnek, egészségesebbnek érzem magam, sokkal több energiám jut a hétköznapi teendőkre, mint korábban. Kipihentetőbb az alvás, pedig nem igen vittem túlzásba az elmúlt időszakban (6-8 óra). Úgy érzem, hogy lényegesen jobb az étvágyam, több mindent tudok egyszerre elfogyasztani, köszönhető annak, hogy nem telítem el magam különböző pékárukkal. A „kajakóma” érzete az ebédek után, szinte teljesen megszűnt létezni. Annak ellenére, hogy téli időszakban vagyunk, nem tapasztaltam levertséget, depressziót, beteg egyáltalán nem voltam. Szebb lett a bőröm, ritkábban jelentkeznek bőrhibák. Az átállás ugyan nehézkes volt az emésztés tekintetében, de mostanra tökéletesen rendeződött.

És nem utolsósorban rengeteg új ízt, illatot és ételt ismertem, kóstoltam meg, amelyek jelentős mértékben szélesítettek az ízlésvilágomon.

A tapasztalatok alapján a paleolit életmóddal elérhető az egyénenként ideális testsúly. Én sosem voltam az a díjbirkózó alkat, így testsúlyom nem változott, azonban a nem kívánt túlsúly könnyen leadható ezzel a táplálkozással.

Összességében elmondhatom, hogy sok-sok munka és kitartás kell, hogy áttérjünk erre az életvitelre, de mindenképpen kifizetődő befektetés paleo diétázni.Hogyan tovább?

Folytatom, amit elkezdtem! Mielőtt belevágtam a kihívásba, erősen szkeptikus voltam, nevemhez hűen, viszont a rengeteg pozitív eredmény meggyőzött a folytatásról. Tudom, hogy nehéz lesz – tekintve a függőségek mennyiségét, mértékét – de megéri! Azért még nem keresztelem át magam, de lelkesen folytatom megkezdett utamat.

A bloggolást sem hagyom abba, bejegyzéseimet a továbbiakban BioNetti blogjában és facebook oldalunkon követhetitek nyomon.

Örülök, hogy velem tartottatok és rendszeresen olvastatok, jó egészséget és sikeres életmódváltást kívánok!

Üdv,
Szkepti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése