2013. június 8., szombat

Élet a Paleo Kihívás után >>> a kötéltánc folytatódik...

Sziasztok Paleosok!

Elérkezettnek láttam az időt, hogy ismét billentyűzetet ragadjak és beszámoljak a Paleo Challenge utáni izgalmas hónapokról. Volt részem jóban-rosszban, kaptam hideget-meleget, egy valami azonban nem változott... Továbbra is Paleo diéta! :)


És hogy miért is tettem ide ezt a képet? A "kísértés" örök probléma marad...Legyen szó bármilyen csábításról, függőségről, egész életünkben egyensúlyoznunk kell ezen a bizonyos kötélen. Akadályok, kilengések, nehézségek mindig is voltak, vannak és lesznek is. Egy valamit nem szabad elfelejteni, a kitűzött célt! Ha ezt folyamatosan szem előtt tartjuk, akkor előbb-utóbb biztosan profi kötéltáncosok leszünk :)

Immáron 3/4 éve egyensúlyozok a fenti kötélen, de férfiasan be kell vallanom, hogy még mindig akadnak nehéz pillanatok. 

Mostani bejegyzésemben szeretném megosztani Veletek az elmúlt 4 hónap tapasztalatait.

Nem szeretnék nagyképűnek tűnni, de miután befejeztem a Paleo Kihívást, azért büszke voltam magamra :) Teljesítettem egy aprócska életcélt. Azóta egyébként elhatároztam, - bár lehet, hogy még korai bakancslistát írnom - hogy számba veszem terveimet, céljaimat és igyekszem mindet megvalósítani. Ide kapcsolódik egy, a napokban átélt filmélmény, amelyet a Vándorút című mozi adott. Érdemes megnézni!
Furcsa dolognak tűnik így visszatekintve az elmúlt időszakra, hogy gyakorlatilag csak a táplálkozásomon változtattam, viszont ezzel együtt én magam és a nézeteim is változáson mentek keresztül. Másképpen látom magamat, a körülöttem élő embereket. Fejlődött a személyiségem és az önértékelésem is.

Ahogy azt az összefoglaló konklúziójában is írtam, a célom, hogy minél egészségesebben éljek, táplálkozzak. A megvalósításhoz én a paleo életmódot, a paleo diétát választottam.

Hogy picit visszakanyarodjak a kezdetekhez, az első napokban totál kétségbeestem, hogy mit is fogok enni, ha nem ehetem a megszokott kenyeret, zsemlét, kiflit, nem ihatom a megszokott tehéntejet, cukros üdítőket és akkor az édességekről még nem is tettem említést... Aztán, ahogy teltek-múltak a hetek, hónapok, egyre inkább kezdtem belátni, hogy nem is arról van szó, hogy totál beszűkült az étrendem, hanem éppen ellenkezőleg, most kezdett igazán kiszélesedni a paletta :) Rengeteg új ételt, ízt megismerhettem.Tekintve, hogy számomra a pékáruk elhagyása volt a legjelentősebb feladat, a középpontban így mindig is a pékáruk helyettesítése szerepelt. Ez mind a mai napig is így van. Hála égnek, számos kenyér/lángos/pizza variációt elkészítettünk már, így mindig van miből válogatni. Lépést kell tartani valahogy a szupermarketek "bűnös" élvezeti termékeivel és el kell készítenünk a saját ínycsiklandozó finomságainkat :)

Nagyon fontos, hogy időről-időre igyekezzünk új receptekkel dolgozni, ugyanis mindig eljön az a pillanat, amikor besokallsz egy adott típusú ételtől (főleg, ha napi szinten fogyasztod és szinte lételemed lett). Én mindig ilyenkor vágyódok/vágyódtam a fehér kenyérhez és társaihoz. Borzasztóan nagy akaraterő kell, hogy bűnözés nélkül megálljam az ilyen szituációkat. Arról nem is beszélve, hogy mindezt magunknak kell megsütni (hiszen a boltokban egyelőre méregdrága) és heti néhány órát azért rá kell szánni, hogy mindig legyen otthon friss "pékáru". És akkor ott vannak a pékségek, szupermarketek egymás után tornyosuló, friss péksütiktől hemzsegő polcaik, a gyors éttermek felhozatalai... Biztos vagyok benne, hogy valaki gond nélkül le tud mondani ezen cikkekről, de egyelőre nekem ezek a "keresztjeim".

Szerencsére van pozitív oldala is a dolognak, amely számtalan alkalommal megerősít a döntésemben, hogy helyesen cselekszem. Biztosan Ti is észrevettétek, hogy az utóbbi időben temérdek cikk olvasható az interneten, a legkülönbözőbb hírportáloktól kezdve, a férfimagazinokon át, az egészséges életmóddal foglalkozó szájtokig, hogy figyeljünk oda a táplálkozásunkra, válogassuk meg ételeinket, együnk több zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük a fehér lisztet és a cukrot, étkezzünk rendszeresen, sportoljunk, mozogjunk többet.


Ami az egészséget illeti, amióta paleolit életmódot folytatok, egyetlen egyszer sem döntött le a lábamról semmiféle nátha, megfázás, infulenza. Pedig előtte évi 2-3 alkalommal küszködtem azért ezekkel a betegségekkel. Ráadásul az idei tél/tavasz/nyár váltás sem volt valami ideális a szervezetnek, elég hektikus időjárást tudhatunk magunk mögött. Ez a tény is abszolút a pozitív serpenyőt erősíti.


Amiről még szeretnék mindenképpen említést tenni, az az ételrendelés vs. saját főzés. Az utóbbi időben kezdtem eléggé elfoglalt lenni, vagy csak rosszul osztottam be az időmet, de valahogy nem jutott mindig idő, hogy elkészítsem saját magamnak a napi falatoznivalót. Szerencsére BioNetti temérdek alkalommal kihúzott a csávából és kitörpölt valami finomságot :)

Sokszor van úgy, hogy belefárad az ember a munkába és nincsen már kedve este még főzőcskézni is. Ilyenkor a legkézenfekvőbb, hogy rendelünk magunknak valami harapnivalót. Sosem elhanyagolandó szempont az ár. Sajnos elég nehéz paleos készételt jó áron megszerezni. Legyen szó kenyérről, süteményről, főételről. Biztos Ti is tapasztaltátok, hogy ezen termékek valamivel magasabb áron kaphatóak, mint hagyományos társaik. Saját tapasztalatomból kiindulva, érdemes egyet-egyet megkóstolni, így akkor van legalább viszonyítási alap, hogy milyenre is kellene otthon elkészíteni :) Általában ugye azt gondolják az emberek, hogy a paleozás drága. Ami igaz is, ha napi szinten készen megvennénk. Viszont, ha magunknak készítjük el, akkor baráti áron meg lehet oldani.

Mi inkább a saját elkészítés hívei vagyunk. Nagyon sokat kísérletezünk és ennek meg is vannak az eredményei, egyre gazdagabb a Paleo Recepttárunk :D Kukkantsatok be bátran!


Ha már említést tettem a vásárlásról, megjegyezném, hogy mióta paleozok, gyakorlatilag alig kell boltba járnom. Havi 2-3 alkalommal bőven lefedem mindennapjaimat. Helyette a helyi piacokat részesítem előnyben, hiszen jóval olcsóbban juthatok friss termékekhez, amelyek ráadásul magyar termelőktől is származnak.

Picit hosszúra sikeredett ez a bejegyzés, nézzétek el, régen nem posztoltam. Remélem nem untattam senkit és sikerült 1-2 hasznos tippet adni Nektek.

Üdvözlettel,

Szkepti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése